Nyugalom, ujra gyalog nyomjuk!

2009.08.18. 06:06

Az estellai kenyszerpiheno utan nehez volt ujra visszavedleni talpalo zarandokka, de legalabb megereztem valamit az El Camino igazi hangulatabol. Sokkal jobb egyutt kelni a fel 6-tol mojolo hardcore turazokkal, kavet szurcsolni a tarsalgoban, elindulni meg napfelkelte elott, aztan 21 km gyaloglas utan nyakig porosan, legyfelhovel korulveve, lukteto izuletekkel beesni a kovetkezo zarandokszallasra, mint ha reggel 8-kor zavarnak ki az apacak a kolostorbol, mert mar mindenki elindult rajtad kivul, a buszpalyaudvaron meg tobb bekotozott labu ismerossel talalkozol, mint elozo nap a kagylos turaosvenyen osszesen.

 

Hamlet: P1000687

 

Az evekkel ezelotti El Camino-utak hangulatabol viszont nem sok maradt: ez mar regen nem a maganyosan meditalgato, szederrel meg a szallasokon talalt tesztakkal jol lako, viragos mezokon egy szal szandalban andalgo, templomokban imadkozo ifjukatolikusok onimsereti-spiritualis utazasa. Csak azon a hetvegen, amikor mi megkaptuk St. Jean-Pied-de-Portban a zarandokutlevelunket, 100 folott volt a Caminot elkezdok szama. A mi "kezdocsapatunk" tele van francia es kanadai tinedzserekkel, akiket anyu csak az elso 10-15 napra engedett el, es minden reggel ugyanugy benyomjak a kave-narancsle-croassant-szendvics kombot, mint otthon; teljesitmenytura-manias, nagyhangu olaszokkal, akik markas sportruhakkal villognak, viszont bedagadt bokaval is kepesek 5-kor kelni es napi 30-35 km-eket lenyomni; meg tetotol talpig Quechua-cuccokba oltozott madridi egyetemistakkal, akik a ket etap kozotti idot nem templomokban meg muzeumokban toltik, hanem a fiesztakon buliznak vagy az albergue-ben gitarozgatnak, es igazabol leszarjak, hogy a kovetkezo 25 km-t gyalog vagy busszal teszik-e majd meg, a lenyeg a bulizas meg a csajozas, mint a gimis vagy fosulis kirandulasokon.

 

Hamlet: P1000648

 

En persze egyaltalan nem karhoztatom oket ezert, sot, a fenti bandakbol kifejezetten jo arcokkal haverkodtam ossze az ut alatt. Vannak persze csodabogarak is: az "orult no", aki klumpaban nyomja a legdurvabb hegyvideken is, tele van a laba sebekkel, soha nem furdik es nem iszik, viszont mindig vallasos dalokat enekel; Gunthar, a belga bestseller-iro, aki a kovetkezo regenyehez gyujt inspiraciot, es aki orul, hogy itt senki sem ismeri fel es kovetel tole autogrammot, mert 4 embernel tobb neki mar tomegnek szamit; a fura angolok, akik minden reggel gondosan belovik az Elvis-frizurat, es egy egesz taskanyi kezisulyzot cipelnek magukkal, hogy ne csak a labuk szalkasodjon le Santiago de Compostelaig; vagy "mindenki Mariaja", a dogos spanyol szingli, aki minden este massal masziroztatja a labat, de szegeny sracokkal mindig tortenik valami baj - persze mindig akad egy uj, naiv jelentkezo. (A karakteres zarandok-archetipusokbol kesobb lesz kulon poszt is!)

 

Hamlet: P1000652

 

Egyebkent mar nem Navarraban, hanem La Rioja tartomanyban jarunk, itt mar sehol nem irjak ki baszk nyelven a varosneveket es az utcakat. Allitolag errefele keszitik a legjobb spanyol vorosborokat - mondjuk nekem ugyanolyan savanykas szarok ezek is, mint amit a Pireneusokban ittam az ut elejen. Arnyekot ado erdok mar sehol nincsenek, ez itt a vegelathatatlan szoloultetvenyek es a fakosarga mezok birodalma, meg persze a rozsdavoros pore, ami lassan felkuszik a labadon, es atszinez mindent: cipot, zoknit, nadragot. Mostanaban mar egyedul szoktam menni, es mivel a hajnali start utan is csak delutan 1 korul, a tuzo nappal a hatam mogott erkezek meg a szallashoz, gyakran van olyan erzesem, mintha a hollywoodi filmek uj-mexikoi sivatagaban jarnek.

Elisabet, a madridi torteneszcsaj (ot megaz estellai voroskeresztesek varotermebol ismerem) csak rohogott ezen, mert szerinte az itteni klima semmi Andaluziahoz kepest: az tenyleg egy pokoli katlan nyaron, "a Szahara igazi kapuja".

A bejegyzés trackback címe:

https://spanyolcsizma.blog.hu/api/trackback/id/tr481314669

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Prinzessin Erbsen (törölt) 2009.08.18. 08:30:47

Milyen nyelven tudtok kommunikálni, beszéltek spanyolul, vagy mindenki tud angolul?

Prinzessin Erbsen (törölt) 2009.08.18. 08:45:12

azért érdekes, hogy csak egy huszast mentek egy nap, mert egyszer kiváncsi voltam és feltettem a ketyerebuzerátort az övemre, és egy átalagos napon a városban is meg volt a huszas, igaz zsákot nem vittem.

Ágnestestvér 2009.08.18. 09:20:24

Örülünk hogy jól vagy, további szép, élményekkel teli utat....DE hol van Gergő? :)

GZoli 2009.08.18. 09:37:45

Az ékezetek a magyar nyelv részei. Linkeljek egy boltot ahol lehet kapni?

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2009.08.18. 09:39:18

@Prinzessin Erbsen: valamit nagyon elszámolhattál, vagy gyalogfutárként dolgozol :) egy átlagos napi lótifutiban, ha aktív vagy, max 5km-t gyalogolsz (ez olyan 6.000 lépés körül van, aki igazán aktív az napi 10.000-et lép) , tegyél hozzá egy 10km gyaloglást este mozgásként és még mindig csak 15-nél tartasz.

bambapacák 2009.08.18. 09:45:13

@GZoli: Mentségére mondjam, hogy ősi, ótvar lassú, lepukkant gépek vannak a szállások mellet (ott is valami pártkozeli lenyúlós cégek nyerték az EU-s támogatási pénzeket) és a drágán mért internetidőt mindenféle ködök hivogatásával kár elpocsékolni. Ez a része hadiállapot, bocsánatos. Volt hogy a beöntött kávé miatt nem működött a billentyűzet fele. Amúgy a spanyol billentyűzet kódjait rosszul kezelik a hazai webmail platformok, átállítani meg nem lehet. Marad az az néhány angolszász magánhangzó.

Peter Blau 2009.08.18. 09:48:00

Kedves Erbsen. Magának olyan az élete, hogy a félmaratoni táv legyaloglása egy átlagos napnak számít? Na nem semmi. És amikor kicsit fárasztóbb a napja akkor 30 Km-t is gyalogol? Magának a maraton lepkefing lehet kérem.

Peter Blau 2009.08.18. 09:51:49

Gzoli, azért furcsa, hogy milyen emberek vannak. Ahelyett, hogy örülne, hogy a csávó rendszeresen leírja az élményeit, maga hőbörög az ékezetek miatt. Elég unalmas egy élete lehet, házasodjon meg és csináljon gyerekeket.

bambapacák 2009.08.18. 10:00:53

Látom az Út kikényszeríti a maga tempóját. La Rióla vörös fennsíkjai olyan melegek nappal, hogy májusban is olvadt rólam a zsír. A bulizós társaság az szar, mert éjjel zajonganak, nehéz aludni füldugó nélkül, az meg kiesik éjjel. A legrosszabb, az utolsó 120 km lesz, mert becsatlakoznak a spanyol, középkorú "díszpelegrínusok", akik ugye tudják, hogy 101 km-től már jár a Credential, amit a ki lehet tenni otthon egy képkeretbe. Este kaja,pija, ordítás, éjjel horkolás, durrogás, reggel anyázás, hogy a többiek miért nem hagyják öket aludni. Nem túl áhítatos hangulat. Ajánlom azért, hogy a kevés nappal is nyitva tartó hatalmas templomba térjen be hűsölni, pihenni. Sajgó lábbal, fáradtan, csüggedten könnyebb bíztatást kérni/kapni a folytatáshoz. (Itthon én is ritkán mentem templomba. Ott megérintett a hangulat és jó volt arra gondolni, ha kérek, segítséget is kaphatok.) Bíztatásul, lesz még hideg hegyvidék, hatalmas széllel, csak rettenetesen meredek előtte hosszú a kaptató.

Gesztenye3 2009.08.18. 10:33:48

Minél többet olvasom ezt a blogot, annál inkább elmegy a kedvem az El Caminotól.
Ez nem zarándoklat, hanem egy teljesítménytúra, amiből köszönöm szépen nem kérek. Hol van itt lehetőség a befelé fordulásra, az önvizsgálatra, amiről az egésznek szólnia kellene elvileg? Basszus buszozni a Caminon?
Ez a blog a külsőségekről szól, hogy kikkel találkozott a szerző és ki hogyan viselkedik, meg, hogy milyen ruha van rajta....
Kit érdekel ez? Engem inkább az érdekelne, ha már Camino blog, hogy milyen lelki folyamatok mennek végbe benned, a belső utadon hol tartasz, de hogy ki hogy lövi be a haját stb. Ez gáz!
Mi az idén a Gyöngyök útja hazai zarándokúton jártunk, csodálatos feltöltödés volt, alig találkoztunk más zarándokokkal, kiváltképpen olyanokkal, akik az egészet teljesítménytúraként fogják fel és anyagilag töredékébe került az egész...
A feltöltődés pedig maximális volt.

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2009.08.18. 11:08:59

azt látom, hogy a szerző mintha egy kicsikét felfogott volna abból, amiről itt páran ugatunk az Út szellemiségével kapcsolatban, és mintha, mintha valami lelki folyamat, megértés elindult volna benne, de még mindig bőven a felszínes, hitványságokkal van elfoglalva.. azért kitartás, tessék menni, menni és kinyílni, hátha történik valami.

Kandúr 2009.08.18. 11:19:38

Rengeteg mas zarandokutvonal van a Pireneusok francia oldalan, Lourdes-ba, stb. Ezek persze nem ismertek a bulizos fiatalok koreben, viszont vannak olyan emberek, akik 3 gyerekkel, szamarral csinaljak (2 gyerek a szamaron, 1 a mama hatan, cucc a papaen), meg olyanok is akik terdenallva mennek fel a templom lepcsojen es minden lepesnel elmondanak egy miatyankot. Autentikus.

Mi most csak turazni voltunk, de komolyan gondolkodom azon hogy legkozelebb megprobalunk egy igazi zarandoklatot.

na__most__akkor 2009.08.18. 11:30:49

ITT és MOST, nem kellene talán a magyar ékezetekkel törődni. Legyen az probléma ott, ahol fajmagyarok cigányoznak meg náciznak.

A beszámoló csodálatos. A családunkból néhányan részt vennének, még én is, bár ideológiai alapok nélkül.

Talán jövőre?
Lelki folyamatokkal vagy teljesítménytúraként? Mindegynek látszik.

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2009.08.18. 11:37:08

@na__most__akkor: pont az ilyen mentalitású emberek elől menekülnek el ebből az országból a jobb érzésű fiatalok.

1lány 2009.08.18. 11:43:26

Én is spirituális megfontolásból indultam útnak idén májusban, és nem hallgattam azokra, akik korábbi évek tapasztalatából kiindulva ijesztgettek a rengeteg 'kocazarándokkal', akik pl. odamennek 5 napra, légkondis busszal lerakják őket valahol, loholnak 10 km-t, majd vissza a buszra, és irány a hotel... De ők még mindig jobbak, mint azok a spanyol fiatalok, akik a Caminot kizárólag olcsó nyaralásra és bulizásra használják, lehetetlenné téve mások pihenését, vagy elmélyülését. Ráadásul legnagyobb részük egyetlen szót se beszél semmilyen más nyelven, így még azt se tudod elmagyarázni nekik, hogy miért zavar, ha este 11-kor a bányászlámpájával a szemedbe világítva olvasgatja az útikönyvét...
Az útra még így is megéri elmenni, csak azt remélem, hogy pár év alatt kimegy a Camino a divatból, vagy lesz más helyette és akkor talán visszakaphatják a valódi zarándokok ezt a csodálatos helyet.

nas 2009.08.18. 11:46:59

"mondjuk nekem ugyanolyan savanykas szarok ezek is, mint amit a Pireneusokban ittam az ut elejen"

Ha a Rioja borokat szarozod,akkor kár volt olyan messze elzarándokolnod.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2009.08.18. 11:57:53

@Bukowszky: igaz, bár pont itt nem kéne az ékezeteken rugózni valóban. Aki próbált már külföldön valami lepukkant netcaféban írni, ahol a billentyűk ragadnak a kosztól, az ezeréves crt-n alig látod a képet és persze esélyed nincs magyar billentyűzetet hozzáadni a windowshoz vagy a spanyol kiosztáson kibogarászni hogy vajon hol vannak ékezetek - az tudja, hogy a saját kényelmes megszokott gépedet hátrahagyva nem egyszerű ékezetekkel írni. Az ember örül, hogy gyorsan be tudja pötyögni a mondanivalóját.

herrmann 2009.08.18. 11:58:52

Jo kis iras, de rengeteg a rinya.

na__most__akkor 2009.08.18. 12:05:42

@Bukowszky:
Menjen is. Aztán legyen fajmagyar Amerikában, vagy ahol akar.

Hívják bár úgy, hogy
"idegenbe szakadt"
vagy
"disszidens"
vagy
"EU képviselő"

Magyarország ITT van.
Beszélhetsz, amit akarsz, nem számítasz. Nem menekülni kell, hanem tenni.

Itt.

Tudom, nehéz. Elszaladni könnyebb.

na__most__akkor 2009.08.18. 12:07:06

Jobb érzésű fiatalok?
Ugyan kérem ...

_benito · www.nst.blog.hu 2009.08.18. 12:15:31

@Bukowszky: miért érzed úgy, hogy csak egy igaz, becses ok miatt lehet végigmenni? mindenki másért megy, van, akinek ez csak egy buli.

ha úgy érzed, megbecstelenítik a spirituális utazást, akkor benned van a hiba.

gyulám, a hangyasav legyen veled!

ZZZZZ 2009.08.18. 12:19:22

@Gesztenye3: Ha spirituális átalakulásról szóló leírásokat keresel, akkor használd a google-t, biztos fogsz találni magyarul és mondjuk angolul is. Azért tudom, hogy van ilyen, mert én is találtam ilyeneket, sőt, az egyiket jómagam írtam.

ZZZZZ 2009.08.18. 12:20:25

@Bukowszky: Én egyelőre azt látom, hogy emberünkben elindult valami, és jó esélyt látok az élmény kiteljesedésére. Még néhány nap, aztán vagy igazunk lesz, vagy nem.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2009.08.18. 12:32:08

szevasz Hamlet, olvasni is vittél valamit? útikönyvön kívül... vagy csak zene?

néha ide is posztolhatnál, mit látsz másoknál: mitolvas.blog.hu ...

portások kedvence 2009.08.18. 13:07:34

Nem olvasom a blogot, más indíttatásból, más szemmel mentem végig a Caminón tavaly novemberben. Aki inkább befelé szeretne tekinteni, annak merem azt az időszakot javasolni, a szállások nagy részén 10-15-en voltunk (háromszor teljesen egyedül), nincs tömeg. Cserébe viszont éjjel hideg van, a hegyen havazhat (nekem havazott), a szálláson meg nincs fűtés. Jó hálózsákkal, esőkabáttal, gyorsan száradó törölközővel könnyebb.

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2009.08.18. 13:29:07

@Rékuc: ez ékezetek miatt nem reklamáltam.. csak kicsit a hozzállás miatt..

amúgy szándékosan vannak a posztok 6:06-ra időzítve?

Mao elvtárs · http://diamondhostess.hu 2009.08.18. 16:06:56

Nem nagyon ertem az utvonalat, Hamlet. Roncesvalles - elso bejelentkezes. Viana (ket napra ra) - masodik bejelentkezes, az onnan kb. 120 km, mig Estella visszafele (megint ket napra ra) 40.
Itt valami nagyon nem kerek nekem.

Ha Santo Domingoba ersz, az egyhazi szallast javaslom, nagyon jo a minosege es tavaly epp egy uj, hatalmas termet csinaltak. Csak a hajnali kakaskukorekolas zavaro, de ha otkor kelsz, az sem. :)

Kitartas! A tobbieknek: az ut annak spiritualis, aki annak akarja es semmi nem mulik azon, hanyan mennek el melletted az uton. Ugyanugy zarandokut, ha senki nincs, mint akkor, ha epp sorban kell allni (Jeruzsalemben es Romaban a templomba jutashoz is sorba kell allni es oriasi a tomeg, raadasul tele turistaval - akkor az sem zarandoklat?)

iwillkillbill 2009.08.18. 21:02:22

Én sem értem ezt a sok fikázást. Ahogy Hamlet is írta, ez már rég nem arról szól mint régen, többen fogják fel bulinak meg sokan kíváncsiságból mennek el stb. Sztem sem gáz, ha valaki kíváncsiságból vesz részt rajta... bár a bulizni vágyók sztem állatok!:):D
Amúgy még az előző posztban is írta kedves Ágnes testvérünk... nem volt arról szó hogy bármilyen spirituális indíttatásból indult el a Hamlet. És nem is baj ez!
Nekem tetszik a blog...
Az ékezetezés az meg... a tökömet érdekli... tudok olvasni így id!

iwillkillbill 2009.08.18. 21:04:38

Ja és igen... Mácsai Úrról nem is szóltál!:D

feltételes reflex 2009.08.18. 21:06:45

@nas:
húúú, szinte szóról-szóra ugyanez kívánkozott ki belőlem! :o))))
(azért úgy általában is érdekes savanykás szarozni az ottani borokat...)

Hamlet, akkor igyál sört, ami több okból sem hülyeség: pótolja a folyadékot és tele van vitaminnal meg mindenfélével, amit napközben úgyis kiizadsz.

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2009.08.18. 21:11:08

Mao elvtars,

mar Burgosban vagyok, a posztok elesedese elore be van allitva, nincs mindig idom/lehetosegem irni (csak a fuzetembe), es ugye mar fentebb is boncolgattak, milyenek a korulmenyek. nincs magyar ekezet, 1 euros ermeket kell bedobalni 10 perc, cserebe 5 percenkent lefagy az amugy is csigalassu net. :(

Santo Domingoban termeszetesen a kolostort valasztottam (es nemcsak azert, mert a szerencsekutakhoz tartalekolt magyar penzek mar lehuztak a zsebemet, es ott bedobhattam adomanynak), a masik albergue a legkondival, a liftekkel, az italautomatakkal, a plazmatevevel meg a 100 folotti, gitarozgato zarandokkal nem nagyon vonzott.

Helyette bementem a helyi katedralisba, ahol pont vasarnap este unnepeltek egy koncerttel a varos alapitasanak 900. evfordulojat, es a hegedusok meg Morricone-filmzeneket meg Lennon kihagyhatatlan Yesterday-jet is eloadtak a nagy sikerre valo tekintettel! Onmagaban a tomjenfust, meg a kozepkori legkor is megnyugtato volt, de ez igy egyutt olyan volt, mintha abbamaradt volna egy pillanatra az univerzum osszeszukulese! :)

Szamarful,
jo poszt otlet a Ki mit olvas a Caminon, koszi, mivel majdnem mindenkinel van valamilyen Camino-guide. (nalam meg egy 1,5 kilos Spanyolorszag utikonyv) Ezek utan jonnek a ponyvak, egy szinten labfajos brit srac, akivel egyutt buszoztam ket Harry Pottert hozott, Gergo haverom Dark Sunt, es en is megvettem itt angolul a Halal ereklyeit, mikor a doki 2 nap szigoru pihenot javasolt a bedagadt labam miatt.
A spanyol fiatalok egy helyi bestseller ironotol olvasnak mindenfele templomos lovagos tortenelmi kalandregenyeket, itt a csapbol is ez a csaj folyik (a voroskereszteseknel volt egy a4-es, szines konyvkatalogus, abban legalabb 4 oldalon ot reklamoztak, mert irt a Caminorol is vmit!)

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2009.08.18. 21:16:30

@iwillkillbill:

Egy ideje mar kulon megyunk, mert
Macsai ur raketagyorsasaggal nyomatja az etapokat egy hasonlo tempot gyuro dan oriassal, igy altalaban csak delutan erem utol oket a zarandokszallasokon. :)
De majd toltok fel kozos kepeket, mert a kis, csaladias hangulatu, max. 30 fos szallasokon mindig jokat fozunk, ami sokkal olcsobb, mint az egyre kisebb es egyre szarabb zarandokmenuk!

feltételes reflex 2009.08.18. 21:16:40

@Rékuc: 5 km szerintem semmi, azt simán le lehet gyalogolni lótifuti nélkül is, városban max. egy órányi séta. Ha nekem dolgom van a városban, akkor egy tizes könnyen összejön. (onnan tudom, hogy egyszer az egyik rendszeres útvonalamat megnéztem az utvonalterv-en)

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2009.08.18. 21:22:55

nas, feltételes reflex:

tudom, lokalpatriota kocsog sznob vagyok, de nalam a BOR az a Tokai Szamorodni, nem ezek a jegbe hutott nagyfroccsok, amiket itt kotyvasztanak! ;)

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2009.08.18. 21:23:41

ehh, Tokaji akart az lenni, termeszetesen

iwillkillbill 2009.08.18. 21:27:48

@Hamlet: Majd amikor ilyen durvás sebek vannak a lábadon azt is nyomathatod... vagy priviben!:D

Metal Warrior · http://ordogvilla.blog.hu/ 2009.08.18. 21:41:09

A 20 km tényleg semmi. Mondjuk attól függ, mekkora zsákkal. De az kb. 5 óra gyaloglás. Az egy nap nem sok...

feltételes reflex 2009.08.18. 21:43:12

@Hamlet: ehhh, te bajod... :) de ne vetíts a nagyfröccsel ;)

terasz9 · http://www.teremibalazs.hu 2009.08.18. 23:10:02

Hamlet, rakj fel még képeket, úgy könnyebben beleélik magukat az olvasók!
:)

Anno én is csináltam 1400 képet a harminc nap alatt, fényképeztem, mint őrült, annyira megragadott a táj. Felraktam a honlapomra ebből vagy 100-at, de alig tudtam szanálni, legszívesebben mindet megmutatnám.
:)

Mao elvtárs · http://diamondhostess.hu 2009.08.19. 08:00:56

@Hamlet: A riojai borok egyszeruen gyengek. Ott is lehet talalni egy-ket premium markat, de nagy altalanossagban Rioja kb az ott mint nalunk Soltvadkert. Sok a szolo, keves a minosegi bor, inkabb az olcso fajtak szarmaznak innen. A premium borok inkabb a deli videkekrol jonnek, koztuk a valoban edes voros desszertborok (pl. Malagabol).

Remelem, Burgosban megalltal egy kcist pihenni es korulnezni, az a varos megeri a figyelmet. A masik, ahova erdemes koran erkezni es muzeumba menni, majd Astorga lesz, a Gaudi muzeum csodalatos. Leontol ne varj sokat, arctalan nagyvaros.

A nagyon szep elmenyekert az alabbi helyeket javaslom szallaskent:

Carrion de los Condes, apacazarda
Sahagun, benediktiánus kolostor
Astorga, a het euros nagy szallas a katedralissal szembeni utcaban
Foncebadon, a temlomi szallas (a masik ketto utan kb 200m-rel)
(Cacabelosban nem szalltam meg, de dicsertek, de lehet erdemes Villafrancaba tovabb menni, az is gyonyoru)
La Faba (nemetek vezetik, az egyik legjobb elmeny ott ert engem, O'Cebrerioba reggel vagy delelott erdemes beerni)
Melideben keszitsd a gyomrodat fott tintahalra, kulonleges :)

terasz9 · http://www.teremibalazs.hu 2009.08.19. 11:40:42

a la rioja-i borok nekem sem jöttek be, viszont még az út elején a testes navarrai nedűket visszasírom azóta is. talán a mi villányinkhoz tudnám hasonlítani.

Prinzessin Erbsen (törölt) 2009.08.19. 13:39:39

@feltételes reflex: a ketyere nem hazudik, kéktúrához bemértem, csak akkor mutatott 6 km-t egy nap, ha amúgy a faluból ki sem mozdultam, de egy átlagos nap a városban bevásárlással,esetleg ha mondjuk bemegyek Pestre, már ott a huszas - ami ugy csak 5 óra gyaloglás, ha szint nincs benne, de a városban nincs szint,

Egyébként ennyi a kék átlag szint ideje (ha nem kavar el az ember, és jók a jelzések)

paragyáros · http://paragyar.blog.hu/ 2009.08.23. 16:28:09

hello Hamlet :)

várom a még több képet, ahogy Monyók írta és sztem nagy ötlet a zarándok-archetípus poszt :) Ha már főzés, talán külön posztot is megér, hogy mit nyom kistestébe egy zarándok nap mint nap. Képekkel persze! :)
Jó utat, vigyázz magadra! pussz

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2009.08.26. 18:30:26

A blog iroja jelenleg Leonban van, es egy darabig nem ir, csak a jegyzetfuzetebe.
Reszben mert olyan dolgok tortentek, amik egy Index-cimlapon futo, bevallottan konnyedebb stilusu blogra nem valok, masreszt mert rengeteg 1 meg 2 euros erme elmegy a netre, es akkor mar inkabb tesztat veszek belole es egyutt fozok a tobbiekkel, vagy hajnalban elragok a semmi kozepen egy csokit.

Gyaloglok, tobbnyire egyedul, mert kcisit amr elegem van a nagyhangu spanyolokbol, akik csak az utolso 100-200 km-re szallnak be, idetlen egyenpolojuk van, hajnalig vedelik az ingyen sangriat, es gatlastalanul telefingjak a 10+ fos szobat az ejszaka kozepen, meg akkro is ha csajok is vannak benn.
Nemreg amugy megint buszoztam: lementem a tengerpartra, mert arra Santiago utan mar nem lesz idom. De nyugi, a szakado esoben veletlenul megtalalt kis templom is volt akkora feeling, mint a kagylogyujtes a homokos parton ;)
süti beállítások módosítása