Az megvan, hogy az Indiana Jones-filmekben a legrazosabb uldozesi jelenetek utan is mindig megkerul Indy kalapja? A ficko vizbe esik, lezuhan a sziklarol, meg hasonlok, de az utolso jelenetben a jol ismert dallamokra mindig befujja a szel a viharvert Stetsont. Bar tavaly en is beoltoztem Indiana Jonesnak, a kalappal mar nem volt ilyen szerencsem: a Krokodil Dundee-stilusu, prima North Face sityakom mar az elso napon, Roncevaux-ban elveszett. Nem akartam tanyasi bunko modjara kalapban becsortetni a zarandokirodaba, megiscsak egy kolostorban rendeztek be, es azt mondtak, cuccoljunk le mindent odakint.

 

Hamlet: P1000527

 

Csakhogy jott egy teljes busznyi zarandok, akik szinten ledobaltak mindent a folyosokon, mielot sorba alltak volna pecsetert meg szallasert, es mire kijottem, a kalap mar nem volt a zsakom szijjaba fuzve. Ez persze csak masnap reggel, a szakado esoben esett le, de szerencsem volt: a zarandokszallasokon viragzik a feketepiac! Rengeteg veletlenul vagy szandekosan elhagyott motyo kozul lehet valogatni, az alsogatyatol kezdve a puloveren at a kisolloig (meg magyar cimkeju szunyogriasztot is lattam!) A rendszer egyszeru: elvihetsz valamit, ha ott hagysz valamit. Azonnal megvaltam a tok folosleges foszforeszkalo kisparnatol (ami igazabol a hugome), igy lett egy alig hasznalt szalmakalapom. A mindenkinel kotelezo fototemanak szamito SANTIAGO DE COMPOSTELA 790 KM feliratu tabla mellett mar ebben feszitettem:

 

Hamlet: P1000547

 

Amugy ha mar a turafelszereles: abszolut igaza volt a kommenteloknek, hiba volt kihagyni a turabotot a listabol. Pedig a Trexpertben a sracok meg kerdeztek is, hogy kell-e, de en egy csak mindent tudoan legyintettem: ugyan mar, minek ide bot, az osszes blogban azt irtak, hogy turaszandallal is teljesitheto az ut. Lofaszt. Meg a legprofibb, sebesseg- es kilometermanias sportbuziknal is ott fityeg a ket bot a zsak oldalan, es sokszor semmi mast nem lehetett hallani az erdokben, mint a sibotok jellegzetes kopogasat. A sajatomat meg Estellaban, egy labfajas miatt szinten buszozo spanyol par tancsara vettem az ovarosban egy sportboltban, 32 euroert. Termeszetesen 1 perccel kesobb egy "Camino Shopban" lattam 26-ert is, bar az nem original csomagolasban volt, csak behajitottak a kezzel faragott furkosbotok koze. Ezekkel azert sokkal konnyebb minden terdgyilkos lejto es emelkedo.

 

Hamlet: P1000730

A bejegyzés trackback címe:

https://spanyolcsizma.blog.hu/api/trackback/id/tr691314832

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Prinzessin Erbsen (törölt) 2009.08.20. 08:26:23

szerintem nem vesztettél semmit, mert a gépre amugy sem vihetted fel a botot, ha meg feladott csomagként a zsákod mellett van, akkor sem biztos, hogy most meg van.
Ugy látom ez egy walking bot, de legalább a kezed nem fog bedagadni.
Hajra, fogy az út!

Prinzessin Erbsen (törölt) 2009.08.20. 08:28:45

.. és volt valami ok, hogy biciglis hátizsákot vettél, vagy csak ez volt otthon?

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2009.08.20. 09:53:11

úgy látom visszatértünk a kezdeti káromkodós stílushoz, minden mondatban egy márkanév kötelező megemlítésével... ejnye.. pedig már reménykedtem..

peregrino 2009.08.20. 12:20:24

Elszúrtam. Bot nélkül mentem végig, és a "kötelező" tábla mellett sem fényképezkedtem...
A "feketepiacon" meg nem kell otthagyni semmit az elvitt cuccért cserébe. Úgysem fog senki végigcipelni egy plusz sátrat fölöslegesen, csak mert jutányosan sikerült megszereznie... Fura, hogy a világnak nem minden része működik az üzleti szemlélet szerint, de meg lehet (meg kéne) szokni.

terasz9 · http://www.teremibalazs.hu 2009.08.20. 15:50:41

én sem vittem magammal botot. sőt, egyszer kipróbáltam egy napra a témát, de aztán eldobtam, mert idegesített. többet hátráltatott, mint segített.
és többségében a zarándokoknál szintén nem láttam ilyet.

feltételes reflex 2009.08.20. 21:19:26

@terasz9: na ide pont passzolna, amit pár napja Prinzessin-nek írtam a ¿Na de miert ez lett a blog neve?-posztba :)

Szerintem nem hülyeség a bot, bár magamtól eszembe nem jutott volna, hogy azzal menjek. Így is gondolkodtam az elején, hogy valahol elhagyom, nem igazán tudtam mit kezdeni vele, zavart is kicsit. (de reggelente a szállásokon mindig ott várt, ahol este hagytam:)) Aztán rájöttem lassan, hogy mekkora segítség. Ha pl. bottal jöttem volna le a Roncesvalles előtti lejtőn, kevésbé cseszem szét az ízületeimet, később a folyton saras, csúszós terepen is mentett már meg az újabb hanyatteséstől (a második napon sikerült egy ilyet produkálnom, bot nélkül), meg egyensúlyozni is jó:)

De ha anélkül mentem volna végig, akkor meg biztos úgy lett volna jó.

feltételes reflex 2009.08.20. 21:28:16

@peregrino: ez igaz, sehol nem kellett cserébe hagyni semmit a tárgyakért.

sőt, Grañonban a templomban volt a legjobb: a szállásért a pénzt egy nyitott ládikában lehetett hagyni, amire ez volt kiírva: Adj, amennyit tudsz (vagy gondolsz) vagy végy el, amennyire szükséged van!
Nade, ezt csak itt láttam, 'donativo' szállásokból is alig akadt, vagy lehet, hogy csak én kerültem el..

Hamlet, ha úgy jön ki a lépés, Grañont nagyon ajánlom.

iwillkillbill 2009.08.21. 18:15:54

@Ágnestestvér: Szegény... a párnád!:D
De valahogy a posztban nem tűnt fel, hogy a Hamlet egy percre is elgondolkodott volna azon, hogy mit cseréljen be! :D :D :D Széééééééép!

Ágnestestvér 2009.08.21. 18:46:14

Ez már nem a "SZENT ÚT"ahol még lopnak is
Ez már rég elveszítette filingjét.
Aki szent áhitatra vágyik blog írónktól,
javaslom,az ne ezt olvassa,inkább a bibliát.Nem vagyok ateista,de ami sok,az sok!!

Mao elvtárs · http://diamondhostess.hu 2009.08.22. 09:07:11

@Ágnestestvér: de igen, az ut az ugyanaz. Csak vannak emberek, akik nem ugy elik meg. Nem az uttol lesz kulonleges, hanem az embertol, aki rajta megy - de ha hagyja, akkor az ut is mukodik. Mint egy ruha- lehet akarmilyen szep, ha nem az viseli, akire valo. Itt is lehet bojtolve, imadkozva, lemondva, templomrol templomra jarva megtenni, es lehet kerekparral huszan vegigbulizni. A tobb embertol, a szokastol, a divattol nem kevesebb lett a amino, hanem tobb, de figyelni kell tudni onmagunkra.

ZZZZZ 2009.08.22. 12:37:23

@Mao elvtárs: Így van. Az út lehetőséget ad arra, hogy kibontsd magad, az út ad neked egy hónapot arra, hogy eldöntsd, mit akarsz tőle és hogyan akarod átélni a "zarándoklatot". Sokféleképpen lehet menni, és a hogyant te határozod meg.

Mao elvtárs · http://diamondhostess.hu 2009.08.22. 15:40:35

@ZZZZZ: en nem vagyok kereszteny. Megis, az ut egy - maskulonben nem tul meghatarozo - pontjatol kezdve folyamatosan ereztem a kesztetest, hogy templomba menjek. Es tobbszor ert olyan elmeny, amely barmelyik evangeliumban helyet kaphatna.
A mult heten kirandultam, itthon, es ismet ereztem a hivast, amikor egy templom mellett mentem el. Mino veletlen, epp mise volt.

ZZZZZ 2009.08.22. 19:50:37

@Mao elvtárs: Én sem vagyok keresztény, nem hiszek abban az Istenben, amit a Bibliában nagybetűvel írnak, de valamiféle természetfeletti jelenléte érezhető volt az úton. Az is igaz, hogy ehhez nem kell Spanyolországba menni, elég a Balatonfelvidéken gyalogolni pár napig. De a Camino jobb.

feltételes reflex 2009.08.23. 02:10:35

@Mao elvtárs: @ZZZZZ:
én sem vagyok se keresztény, se "valláskárosult", de pl. Grañont nem véletlenül ajánlottam. Azon túl, hogy még életemben nem aludtam templomban (a szobánk egyenesen a karzatra nyílt, éjjel csapkodta is az ajtót a vihar rendesen :)) az egész úton a legszabadabb, legliberálisabb, legjobb hellyel találkoztam. Amikor megérkeztem, nem hittem el, hogy miután a helybéliek a templom felé tereltek, a templom mögötti kis parkban lazán borozgató-cigizgető társaság a torony felé mutogat, hogy oda menjek fel...Nem volt se kötelező takarodó, se kötelező ébresztő (éppenséggel megkértek mindenkit, hogy reggel fél 7 előtt ne is nagyon ficeregjen, inkább aludja ki magát, mert másnapra úgyis zivatart jósolnak), mindent adtak és semmit se vártak, de ha kellett, megkértek, hogy pl. segítsek letörölni az asztalokat vacsora után...tök jogosan. Na, az egy olyan hely volt, ahol minden meggyőződésem és korábbi elképzeléseim ellenére először éreztem úgy, hogy akkor én most résztveszek a misén. (Nem köteleztek rá, csak szóltak, hogy ha nekem fontos lenne, akkor most kezdődik) Szerény mise volt, mély és szívenütős. Nagyon kevesen voltunk, hallgattam a fiatal papot, aki minden litánia nélkül celebrált és néztem a falubeli kicsi öregek arcát akik velünk voltak.. na, nem is folytatom. Az úton nekem sem ez volt az egyetlen templom, amibe betértem, és először tényleg csak valami "jelentéktelen dolog" miatt mentem be: árnyékért, csendért, gondolkozni. Aztán valahogy az egész átlényegült.
Ezt meg lehet találni itthon is, tudom, de ott az úton más.

Prinzessin Erbsen (törölt) 2009.08.23. 10:42:40

@Ágnestestvér: látszik, hogy nem sokat forgatod a bibliát, mert abban semmi áhítat nincs, sőt!
Ha akarok röhögni egy jót, mindig elé kapom, mert az emberi hülyeségnek minden formája ott van összegyűjtve bőrbe kötve, és mindig megnyugtat, hogy lám lám az idők változnak de az emberek soha sem.

Prinzessin Erbsen (törölt) 2009.08.23. 10:53:14

@feltételes reflex: nekünk katolikusoknak a templom nem egy ravatal, ahol illig csendben áhitozni Isten után, a misére ha összegyűlünk, az olyan mint a szurkolóknak a meccs, a fanoknak a popkoncert, énekelünk, van mondjuk ugyan azokat a strófákat - mindegy milyen nyelven, mert egyforma - legfeljebb a szentbeszédet nem érted mindig, de az úgyis csak a nagymisén van. Kezet rázunk ismeretlennekkel, elvagyunk egymásközött. Nézz meg egy katolikus templomot: tele mindenféle látni valóval, egy igazi buli hely a hiveknek.

Mikszáth is azt írja, ha bár hol meglát az út mentén egy feszületet, köszön neki, és mert az neki ismerőse, és otthon van, nem érzi, hogy idegenben szakadt, bár hol is van.

peregrino 2009.08.25. 19:03:51

@ZZZZZ: Oh, a régi idők... Amikor még én is a természetfelettiről beszéltem, és nem voltam hajlandó Istennek nevezni. Hát hogy hívod őt, testvér?

De ne menjünk el a vallásosság irányába! A bottal és társaival kapcsolatban igazából azt gondolom, hogy mindegy, hogy azzal meg az ember vagy anélkül. Éppen ezért nem is az a fontos, hogy megvan-e a kalap meg a bot, hanem, hogy belül mi történik. Éppen ezért azok a felszínes dolgok, amelyekről itt olvatunk eddig, nem fontosak. Igazából nem is értem, minek erről blogolni. Csak elveszi az időt az igazán fontos dolgoktól.

Mao elvtárs · http://diamondhostess.hu 2009.08.26. 08:10:59

@peregrino: Lathatod, mar nem blogol. Ez ket dolgot jelenthet: ha jo, akkor megerezte Hamlet, mi ujsag, es mar nem az a fontos hogy ketnaponta felvillantsa a tamogatok markaneveit.
A rossz: feladta, vegigbuszozott/hazajott. Ezt nyilvan nem fogja itt kommunikalni.
En kivancsi vagyok, mi ujsag egy hozzatartozo bekommentelhetne.

ZZZZZ 2009.08.26. 09:17:38

@peregrino: Nem tudom megnevezni, és nem is akarom. Ez a késztetés - ti. hogy megnevezzük őt - csak ember-ember közötti kommunikáció során merül fel, amikor én vele kommunikálok, nem kell nevet találnom neki.

És hogy miért nem Isten? Azért, mert nemcsak jó dolgok jutnak eszembe, ha azt a szót látom leírva, hogy Isten. Az Isten a Bibliában lévő Isten, amiben a keresztények hisznek. Az, akiben én hiszek, nemcsak a keresztényeké, hanem mindenkié. És még sokáig tudnék erről beszélni, csak nem itt, nem ebben a közegben.

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2009.08.26. 09:29:49

engem egyre jobban zavar a "pokoljárás" kifejezés a fejlécben..

hova tűnt amúgy a zarándok úr? aki nem valami szimpatikus és az írásai sem győztek meg arról, hogy oda való lenne, ahol van éppen, de azt mindenesetre becsülöm benne, hogy vette a fáradtságot és elindult. bízom benne, hogy nem hiába.

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2009.08.26. 18:32:51

A blog iroja jelenleg Leonban van, es egy darabig nem ir, csak a jegyzetfuzetebe.
Reszben mert olyan dolgok tortentek, amik egy Index-cimlapon futo, bevallottan konnyedebb stilusu blogra nem valok, masreszt mert rengeteg 1 meg 2 euros erme elmegy a netre, es akkor mar inkabb tesztat veszek belole es egyutt fozok a tobbiekkel, vagy hajnalban elragok a semmi kozepen egy csokit.

Gyaloglok, tobbnyire egyedul, mert kcisit amr elegem van a nagyhangu spanyolokbol, akik csak az utolso 100-200 km-re szallnak be, idetlen egyenpolojuk van, hajnalig vedelik az ingyen sangriat, es gatlastalanul telefingjak a 10+ fos szobat az ejszaka kozepen, meg akkro is ha csajok is vannak benn.
Nemreg amugy megint buszoztam: lementem a tengerpartra, mert arra Santiago utan mar nem lesz idom. De nyugi, a szakado esoben veletlenul megtalalt kis templom is volt akkora feeling, mint a kagylogyujtes a homokos parton ;)

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2009.08.26. 18:34:57

Sajnos a pokoljaras abszolut talalo, rengeteget szenvedek a fajos terdem, meg az amiatt bedurrant bokam miatt. :(
(tudom, tudom, ezt fejben kell eldonteni, hogy fajos labbal is megy-e, vagy csak a rinya es a konnyebb ut valasztasa)
Amugy egyre tob helyen latom ugyanazt a talalo Camino-polot: fesukagylo elott ket agyonragtapaszozott labfej, alatta felirat: NO GLORY WITHOUT PAIN

Mao elvtárs · http://diamondhostess.hu 2009.08.27. 01:17:46

@Hamlet: Remelem, azert lesz, amit a jegyzetfuzetedbol szivesen megosztasz majd velunk. Ugy veszem eszre, valami kezd megerinteni teged a lenyegbol. A buszozas ugyan tovabbra is a legjobb modszer arra, hogy kizokkenj es egyreszt elveszitsd, amit mar megtalaltal, masreszt kimaradj nagyon fontos elmenyekbol, de vegul is te tudod, miert indultal es neked kell rajonnod, mi az, ami fontos. Drukkolok.

terasz9 · http://www.teremibalazs.hu 2009.08.27. 13:50:58

Kétmondatos idézet a könyvemből:

"Mindenki a maga caminoját járja. Ezt az utat senki tudja végigjárni helyetted."

peregrino 2009.08.27. 19:13:53

@ZZZZZ: Az viszont nem baj, ha RÓLA kommunikálsz ember-ember közötti interakcióban, akkor adsz neki nevet.

Amúgy meg lehet, hogy csak egy "normális" kereszténnyel kéne találkoznod, aki elmesélné, hogy az Isten nem a Bibliában van, és aki szerint nem mindenkié, az nem is keresztény. Sajnos a rossz beidegződések és (bocs, de) a tudatlanság nagyon rosszfelé tud vinni. Ezzel a hit terjesztését most be is fejezném. :-)

Annak viszont nagyon örülök, hogy úgy tűnik, a kedves blogger valóban kezd valamit érezni abból, hogy miről is szól ez az egész. Ezzel kapcsolatban csatlakoznék ahhoz, amit Mao elvtárs írt a buszozással kapcsolatban. Persze azt is tudom, hogy az út végén a "menj naponta kevesebbet", a "menj lassabban" és a "pihenj többet" tanácsok a spanyolok tömegei (és az előre megvett repülőjegy) miatt nehezen megfogadhatók. Azért nem lehetetlen észrevenni a lényeget így sem, csak kicsit nehezebb befelé figyelni. Hajrá!

ZZZZZ 2009.08.27. 21:52:11

@peregrino: Valóban nem baj, de nem az Isten szót találom erre a legmegfelelőbbnek az általam korábban kifejtett gondolattársítás miatt.

Találkozom én normális keresztényekkel, de rendszeres közöttünk az egyetnemértés, amikor rátérünk az issue-kra. Tudod: szex házasság előtt, egyház szerepe, melegek és a házasság, etc. Ezekben a kérdésekben a keresztények mind mind megállapítják azt, amit, én meg arra jutok, hogy az a lény, akiben én hiszek, az nem teszi a szexet függővé a házasságtól, etc.

Zárjuk rövidre. Hívd, Istennek, én meg körülírom, és megállapodunk abban, hogy bizonyos kérdésekben egyetértünk, amikor arra gondolunk, amit te Istennek hívsz. :-)

feltételes reflex 2009.08.28. 16:58:33

@Mao elvtárs: ezt most nagyon köszi.
Fisterrába végül gyalog mentél? (bocs, most nem volt időm végigolvasni)

Én eleve oda készültem, nem Santiago érdekelt, és az út legszebb napjai közé tartozott az az utolsó három nap.

feltételes reflex 2009.08.28. 18:17:33

@Hamlet: csak nem Muxiáig buszoztál? :)

Menjél úgy, ahogy tudsz. Szerintem már ez a blogolás is sok. Aztán ha tudsz majd egyáltalán valamit mondani, azt úgyis elmondod.

feltételes reflex 2009.08.29. 06:06:24

@Prinzessin Erbsen: hivatalosan én is katolikusnak számítok, és soha nem is tetszett, hogy saját akaratomon és beleegyezésemen kívül lettem ennek minősítve. meg még lenne pár egyéb kifogásolnivalóm is...

de mégis,nem ez a lényeg.

inkább csak örültem, hogy olyan jó helyekkel,jó emberekkel, és az egész dolognak annyira jó megnyilvánulásaival találkoztam az úton, amilyenekkel épp találkoztam.

különben meg, ha nagyon muszáj lenne olyan (amúgy szerintem hülye) kérdésben véleményt nyilvánítanom, hogy kik és mik zavartak az úton jobban ill. kevésbé, habozás nélkül azt mondanám, hogy azok sokkal kevésbé zavartak, akik vallási megfontolásból indultak el.

Ők legalább tisztelték az utat, és nem kavartak be senkinek sem közben, ellentétben pár,az egészet csak óccsó vakációnak felfogó emberrel, akik még éjfél után is bebaszva vihorászva csapkodták a hálóajtókat. Mondjuk én szerencsés voltam az időpontválasztással is, április elején még nincs akkora tömeg, hogy igazán szenvedni lehessen az ilyen "nyaralóktól". De mondjuk Sarriától kezdve akkor is kemény, különösen, ha már május is elkezdődött.

Volt például egy német csoport, összesen hat (azaz három házaspárnak tűnő)ember, őket néha beértem, volt, hogy egy erdő közepén fogták egymás kezét, és hangosan imádkoztak. Ilyenkor mindig csak elmentem mellettük kussban, mint ahogy ők is békénhagytak mindig, valahányszor beértek valahol és megsejtették, hogy nem pont napozás céljából bambulok ott a szélen. La Faba környékétől láttam őket; egyikük az első nap meg is faragta a botom végét, csak hogy szebb legyen, "tüchtigebb". Úgy tűnhetett talán, hogy "cserében" csinálja, csak mert átadtam nekik a pihenő asztalát, miután én már úgyis végeztem a kajálással, de nem hiszem, hogy erről volt szó. Santiago-ban amikor összefutottunk, úgy örültek nekem, mint egy gyerek, nem is értettem...hát most erre mit mondjak...? És miért ne fogadtam volna el, hogy megölelnek, és miért ne tudtam volna őket ugyanúgy visszaölelni?
Benne vannak az albumban.

Hülyeség ez az egész vallásosdi is, azt hiszem. Mondjuk, ezt az Út nélkül is így gondoltam mindig, de itt tényleg remek példákkal találkoztam.

feltételes reflex 2009.08.29. 06:35:42

@Hamlet: van-e nálad valami mentolos-kámforos cucc, kínai balzsam (vagy balzsamolaj), vagy ilyemi, bedörzsölésre? és extra gumisfásli? valamelyiket a kettő közül érdemes lenne beszerezni, plussz esténként egy aszpirin, ha már ennyire gáz.

Fejben igenis sokminden eldől, de ez az egyik szép dolog az útban: megtalálni és elfogadni azt a különbséget, ami a fizikum meg a psziché között húzódik..

egyébként az a No pain, no Glory pólómotívum kurvanagy 'turigrino'-magnet, viccesnek vicces, csak nem feltétlenül igaz. mondtam már: időd rengeteg van, inkább feküdd ki, vagy menj naponta kevesebbet. (viszont MENJ.) a cérnázós trükköt meg már úgyis ismered :)

zsiráfgomb 2009.08.29. 12:52:01

Hamlet, vittél naturlandos jégzselét ugye ? Tényleg nagyon jót tesz.
Fejben dől el az út :) ehhez viszont kell valamilyen motiváció. Remélem Te is feltöltődve érkezel majd haza ! Kitartás :)

Mao elvtárs · http://diamondhostess.hu 2009.08.29. 13:23:41

@feltételes reflex: En is eleve Finisterbe keszultem, es oda is ertem volna, ha nem erzek egy (nevezzuk igy) belso kesztetest, amely O'Cebrieroban, a templomban erintett meg: mely szerint ne menjek tobbet napi 25km-nel. Igy a repulom indulasa elott 48 oraval erkeztem Santiagoba. Finisterbe sajnos csak buszon jutottam, de igy is ott értek a legfontosabb elmenyek - ha csak a legeslegutolso lepest hagyom ki, az ut kozel sem hozott volna ennyi eredmenyt, mint igy.

feltételes reflex 2009.08.29. 15:03:15

@Mao elvtárs: hmm, az O'Cebreiro nekem is fontos pont volt: ott erős késztetésem támadt arra, hogy ha törik, ha szakad, fel kell mennem a hegy tetejére. Ez egy kis kerülőt jelentett, de megérte.

Hát, ha egyszer úgy adódna, hogy meg tudnád tenni azt a három-négy napos utat Santiago és Fisterra között, akkor nagyon ajánlanám. Talán ilyen lehetett valaha az egész út: konkrétan ösvényszerű szakaszokon lehet menni, látszik, hogy itt már jóval kevesebben járnak.Az első nap egész nap nem is találkoztam senkivel Negreiraig.(Igaz, ebben benne volt egy több kilométeres eltévedés is :)))

Mao elvtárs · http://diamondhostess.hu 2009.09.01. 23:01:17

Ugy szamolom, negy-ot nap es vege, felteve ha tovabb is gyalog ment Hamlet. Blogolas szempontjabol nem igazan sikerult jol az ut, de emberileg, remeljuk, annal inkabb. :) Hajra, kitartas, mar keves van hatra!

Bar ha belegondolok, ilyenkor ahhoz kell a kitartas hogy hazajojjon az ember. En el sem tudtam kepzelni ket.harom nappal a vege elot,t hogy milyen lesz nem felkelni es elindulni minden hajnalban.
Persze megteszem, csak nem ugy. EZ most egy masik ut.

ZZZZZ 2009.09.02. 00:47:00

@Mao elvtárs: Dettó, apám, dettó. Van a francnak kedve hazajönni az útról, amikor ott érzi magát legjobban az ember.

A mi egyetértésünkből jön be az, hogy valahogy azok, akik végigjárták az utukat, valahogy egy nyelvet beszélnek, egyre jár az agyuk. Ezt más nem tudja, nem tudhatja, csak mi. És ez az a kötelék, ami minden zarándokot összeköt. Ez az, amiért két zarándok - bárhol is fussanak össze a világban - mindig fog tudni miről beszélni.

Mao elvtárs · http://diamondhostess.hu 2009.09.02. 01:49:19

@ZZZZZ: Annyira, hogy nem is kell erteni egymas nyelven, hogy megis megertsuk egymast. Hanyszor beszelgettem olyanokkal, akikkel a nyelv nem volt kozos, de megis tudtuk, mit akar a masik? Meg az apro gesztusokat is.

Nemsokara talalkozom azokkal a magyarokkal, akikkel odakint osszefutottam. Alig varom. :)Egy evvel ezelott ilyenkor mar jol voltam...

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2009.09.02. 08:14:53

A blogolasrol annyit, hogy eredetileg nem is irtam volna kintrol, hanem majd csak szeptemberben futtattuk volna Index cimlapon a naplobejegyzeseim alapjan.
Ezekkel a tetulassu netes gepekkel lehetetlenseg naprakeszen irni, es gyorsabban zabaljak az 1-2 euros ermeket, mint a nyerogepek. :( Kepeket feltolteni csak 3 helyen tudtam eddig.

Most Villafranco del Bierzoban vagyok, ehhez tegnap 31 km-t kellett mennem, es sajnos egyre tobb lesz az olyan nap, amikor 27-30 km-eket kell menni. Ez azert baj, mert en a terdem miatt napi 20-ra vagyok hitelesitve, es sokat fenykepezek utkozben, meg bemegyek a kis templomkba, szollot meg szedret szedek az ut melletti bokrokrol, valamint utalok 5:30-kor kelni, es sotetben gyalogolni ugyhogy, altalaban reggel 7-kor vagy 8-kor indulok es delutan 3 korul erek a 25 km-es napi etap vegere.

Blogolni meg azert sem blogoltam a mult heten, mert egy kanadai lany miatt elbuszosztam Santiagoba, meg a tengerpartra is. :) Viszont Leontol ujra gyalog nyomni nagyon faraszto, delutanonkent kinyomkodom a vizholyagjaimat, dumalgatok a tobbiekkel, irom a naplomat meg a kepregenyforgatokonyvemet, vagy besegitek a kozos fozesbe, mert ugy sokkal olcsobb, mint a zarandokmenu vagy az etterem.
A napokra elore beelesitett posztokra megint ra kenne szanni egy napot olyan helyen, ahol ingyen van a net, es tudok kepet is feltolteni. Ilyen utoljara Santo Domingoban volt. :(

Mr. Pither · http://hundilbert.blog.hu/ 2009.09.02. 11:00:28

@Hamlet: Mácsai elvtársról is mondhatnál valamit. Mikor érkeztek meg Santiago de Compostela-ba elvileg? Tudjátok már, hogy jöttök haza?

freestate 2009.09.03. 09:44:35

Hello!

Nem tudom a naplód mennyire van a valóság mögött elmaradva (mármint napokban), szal ha még Ponferradába most fogsz érni, ott a zarándokszálláson van ingyenes net, fent a könyvtárban. A szállást a városba beérve úgy találod meg, ha balkéz felől keresel a szemeddel egy templomot. Ja, és ha jól emlékszem, 3 euro a szállás, és az egyik legjobb albergue.

Buen Camino!

freestate 2009.09.03. 09:50:35

@feltételes reflex: Negreira felé én is eltévedtem. Szakadó esőben indultam Santiagóból, és nem vettem észre az egyik jelzést, ott bolyongtam a város környékén. Elfogyott minden innivalóm, már szinte minden reményt feladtam, amikor egyik faluban egy helyi fiestába keveredtem. Egyből látták, hogy mijáratban vagyok, megvendégeltek innivalóval, húsos lepénnyel, még a zenekar is játszott vmit a tiszteletemre. Soha nem felejtem el azokat a kedves embereket.

feltételes reflex 2009.09.09. 21:43:26

@freestate: ez jó, ezt könnyen el is tudom képzelni...:) León után nem sokkal egy kisöreg lakik, aki egy padra kis kosárkákba kitesz mogyorót, cukorkát, kekszet, és kiírja, hogy "Peregrino, vegyél belőle" "Ivóvíz xx méterre, előre"

lehetséges, hogy pont ugyanazon a ponton vesztem el én is, mert nem volt messze Santiago-tól, és én is egy faluban kötöttem ki, de ott alig találkoztam járókelővel, akikkel meg először, azok se tudták, merre kell visszamennem, csak a harmadik.

de azért bejött az, amit gondoltam induláskor: hogy ez a három nap nagyon jó lesz.
süti beállítások módosítása