David Carradine el es virul!

2009.09.06. 06:36

Nem recskazta halalra magat, a Camino legbizarrabb zarandokszallasat vezeti az isten hata mogott, Molinaseca-ban. Es mar 2000-ben tudta, ki lesz az uj papa II. Janos Pal halala utan! Carradine-t Spanyolorszagban mindenki Albertonak szolitja, bar eleg vicces akcentussal beszeli az angolt (de legalabb beszeli, nem ugy, minta a spanyolok tobbsege). A szallasert 5 eurot kert el, de a vacsorankhoz 3 uveg bort adott ajandekba, mert szerinte a magyarok es a nemetek messze a legjobb fejek a zarandokok kozott. A fingos-bulizos spanyol es olasz divat-Caminozokat viszont kifejezetten utalja. Abszolut megertem.

 

Hamlet: P1010612

 

Nalam eddig Alberto a Camino legfurabb fazonja, es nemcsak azert, mert tiszta Bill a Kill Billbol. Mar a varos szelen levo albergue-je is megerne egy kulon posztot: az eloszoba, ami egyben a konyha(!), teljesen ugy nez ki, mintha eredetileg egy gozfurdo medencejenek epult volna, kesobb viszont templonak(!) hasznaltak. A hatso resz meg, ahol most Alberto sajat szobaja van hutovel meg szines tevevel, korabban kocsma volt - lattam a pultot es a sorcsapolot, amikor jeget kertem tole a labamra. Derek Carradine-hasonmasunk mindig szivarozik, es ugy beszel, mintha reszeg lenne, holott sajat bevallasa szerint evek ota nem iszik: kemeny antidepresszansokat szed, amiota meghalt a testvere. 

O is es Alberto is igazi os-Camino arcok voltak regen. A szallas konyhaja/eloszobaja tele van regi fotokkal es ujsagkivagasokkal, ahogy a fiatal Alberto meg bajszosan-szakallasan feszit a templomok elott, es olyan hosszu a pelegrino-igazolvanya, mint az unszimpatikus uzletemberek hitelkartya-tartoja a 80-as evek elbaszott vigjatekaiban. Mas ujsagcikkekben meg ugy szerepel Alberto, mint valami jovobe lato csodaguru: 2000-ben jart nala egy Joseph nevu nemet ficko, aki kesobb juliusban "a leendo XVI. Benedek" neven irt neki egy kepeslapot. A Blikk es UFO Magazin szintu bulvarlapok termeszetesen azonnal lecsaptak az ugyre, volt olyan elemzes is, ahol Ratzinger mostani kezirasat vetettek ossze a kepeslap soraival. Akar kamu a dolog, akar nem, hihetetlen nagy ingyenreklam ez a mi Albertonknak, es a vilag vegen levo albergue-jenek!

 

Hamlet: P1010614

 

Ez a ficko amugy nem szarral gurigazik, nala elvetemultebb szabalyok vannak, mint a legdurvabb kolostorszallasokon. Kimehetsz pialni a varos ettermeibe, de 11-ig vissza kell erned, mert a fonok 23:00-kor bezar minden ajtot. (Azert annyi joszandek szorult bele, hogy kb. 10 emeletes agyat kirakott az udvarra, bar az itteni idojaras miatt tenyleg csak azok alszanak kinn, akik felreszegen lekesik a kapuzarast.)

 

Hamlet: P1010606

 

Aztan ott van a kozos fozes ugye. Alberto egy Puerto Rico-i matroz stilusaban tobbszor is elmagyarazta, ki az ur konyhaban: "Men cooking! Women just looking!" Persze nem estunk ketsegbe: Boris, a 30-nak kinezo negyvenes nemet srac (akit en vegig manchasteri angolnak hittem, mert egyaltalan nem bajor akcentusban beszelt) ismet osszeutotte a Camino legfinomabb es legegyszerubb vacsorajat egy nagy adag tesztabol, szalonnabol, repabol, hagymabol, szoszbol, meg a konyhaban talalt fuszerekbol.

Es mivel aznap este kilencen ettunk egyutt (3 nemet lany, egy focimeccs-fuggo dan srac, 2 vilagcsavargo angol kolyok, Boris, az angolnak hitt nemet, meg mi ketten magyarok Gergovel), megusztuk fejenkent 2 eurobol.* Soha tobbe zarandokmenu, meregdraga etterem, meg Burger King, eljen a nemzethatarokon ativelo, kozmopolita kozos fozes!

 

Hamlet: P1010608

 

*: Avagy hogyan maradjunk napi 10 euro alatt: reggelire kivalo az 1 euroert vett 6 csokis croassant meg egy kave az ut elejetol cipelt Nescafebol es cukorbol; ebedre eleg ket-harom oszibarack, ami max. 50 cent a spanyoloknal; este pedig kipengeted az 5 eurot a szallasert, meg 2 eurot a kozos vacsoraert. Utobbi ketto persze tetszes szerint varialhato, ott ahol eleg 1 euros adomanyt adni egy bolhas fekhelyert, ott lehet tobb fogasos vacsorat is fozni, ha van konyha.

A bejegyzés trackback címe:

https://spanyolcsizma.blog.hu/api/trackback/id/tr681357533

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

retep 2009.09.06. 09:21:00

Aludtam ott az egyik kinti ágyon kétezerhatban. A csávó nagyon odáig volt, hogy magyar vagyok.

dozen 2009.09.06. 10:09:42

félrészegen? aki 11-ig bírja, az csak aludjon kint a hidegben

Makumba4 2009.09.06. 10:52:23

Aludtam én is ott, még 2006-ban. Gondolom egy fickóról beszélünk, mert nekünk is féláron adta a szállást, csak mert magyarok voltunk. De ha ő van a felső képen, akkor nem ismerek rá...egyébként imádtam a Caminót, bár volt, hogy vért pisáltam.

Mr zz 2009.09.06. 11:31:06

Engem érdekelnének ,ezek a "divat-caminosok"...
Szóval gyakorlatilag ezt sokan úgy fogják fel, mint egy fesztivált,bulit,nyaralást?
Megy a multikulti csajozás, ivás, barátkozás, majd a végére -vagy ki,hol abbahagyya- pedig szépen go home és viszlát?
Mert pl. lehet énsem feltétlen a spirituális feltöltődés miatt vágnék bele,
bár ezt biztos nem "jófejség" kimondani...

Ingrid 2009.09.06. 11:58:06

Addig biztosan nem halok meg, amíg az El Caminot meg nem járom, de Isten ments a "divatcaminosoktól"! :)
Az ilyen idióták miatt kezdi elveszteni az út a hangulatát, célját... vagy???!!!

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2009.09.06. 12:09:34

az ilyen idióta hátizsákos partiarcoktól a sima városi hostelekben is rosszul vagyok, biztos, hogy nem tudnám elviselni őket egy zarándokúton magam körül.

a faszinak kellene küldeni egy képeslapot innen, jó fej lehet.

Szarazinda 2009.09.06. 12:11:26

Miért vannak nem divatcaminósok? Na ne röhögtessetek már, az egész egy nagy divat (a létező hagyomány ezen mit sem változtat).

ZZZZZ 2009.09.06. 13:11:08

@Mr zz: Ezzel a részével valóban nincs gond, ameddig a nembulizós zarándokokat sem zavarja az ember. Amúgy a barátkozás és az, hogy az este folyamán elfogy egy társaságban pár üveg bor, az alap. Az meg, hogy az ember részegen nem tud már visszamenni a szállásra, az már más kérdés.

Orbán Castro Rákosi Viktor , "itt az idő" elhúzni! 2009.09.06. 13:19:41

Nagyon kemény az út, bizony sokszor magadba nézhetsz!

.Adrián. 2009.09.06. 13:41:31

Hu, annak a vacsoranak leirhatnad a teljes receptjet!

pistola 2009.09.06. 15:11:23

@Szarazinda:
Jól beszélsz! Abszolút divat lett.
Én most nyáron hallottam előszőr erről az útról, és valszeg bele is fogok vágni 1-2 éven belül. És pont azért, hogy sok "kiránduló" arccal találkozzam.
Aki meg igazi spirituális feltöltődésre vágyik, az gyalogoljon Lappföldön, vagy Nepálban...

ZZZZZ 2009.09.06. 16:12:47

@pistola: én inkább fordítva gondolnám. ez maradjon meg a zarándokoknak, a bulizni vágyóknak meg ottvan pamplona a san ferminnel, vagy az augusztusi paradicsomfesztivál. és még gyalogolni sem kell.

hsprod 2009.09.06. 19:28:21

Hát ez nagyon komoly.
Az "igazi" zarándoklás célból gyaloglókat akarják a "kedves bulizós-túrázós barátok" máshová küldeni? Kicsit mintha feje tetejére állt volna valami.
Kiránduló "arcozni" nem lehetne máshol? Mondjuk olyan helyen, ahol a zarándoklás fogalma nem hagyományként kötődik hozzá.
Kicsit sajnálom hogy ilyen emberek mennek kamínózni, mint aki ezt a blogot írja. Őszíntén sajnálom.
hsprod

KiNG 2009.09.06. 20:17:37

Áh, drága jó Camino Francés, magam is voltam 2007 augusztusában. Emlékszem Molinasecára (2007. aug. 19.), de a templom-alberguében egy huszonéves spanyol önkéntes csaj volt a hospitalera meg egy napszemüveges öregember (Felix), és megjegyeztem, a csajnak 10€-t adtak csupán költőpénznek és egy ingyen ebédet az egyik étteremben, holott akkor már elvesztettem a bankkártyámat, és napi összköltésem volt 5€ /akkoriban a Xunta de Galicia-szállások még ingyenesek voltak/. De jó volt, többen fürödtek a folyóban...

A hozzászólásokat olvasva, hogy valaki buliból menjen a Caminora, ejj, nem arra találták azt ki! Sokan nem vagyunk/voltunk vallásosak, de nem buliból mentünk, hanem magunkba mélyedni. Az meg ugye éppen nem bulizás közben megy...

Ámde! Nagy a tömeg, mint írod, mindig is az volt, láttam ugyan 1800-as évekbeli zarándokokat fényképen és statisztikákat a Franco-korszakból, sosem voltunk kevesen. Nem volt olyan nap, hogy legalább 100-an ne indultunk volna el, így rá egy évre a Camino del Nortét is megjártam, ez hosszabb, szebb (és költségesebb), intimebb, és max. 20-an kezdtünk egy nap, de volt, ahol egyedül aludtam, így ajánlom az Északi Utat mindenkinek, akit riaszt a tömeg.

Egyébiránt ja, magyarokat, lengyeleket, németeket imádták...

Jó a blog!!

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2009.09.07. 08:09:26

@pistola: "Aki meg igazi spirituális feltöltődésre vágyik, az gyalogoljon Lappföldön, vagy Nepálban... "

te vadbarom. hogy jössz te ahhoz, hogy a keresztény világ évszázadok óta létező, egyik legszentebb zarándokútjáról ilyen nyegle stílusban röfögj?

menjél fiacskám te a Zemplénbe, ha csak túrázgatni meg haverkodni akarsz!

Zaba · http://mbybk.blog.hu 2009.09.07. 10:12:13

Aludtam én is ott 2005-ben. Kb innentől mégy kifelé az útból...valahol itt volt meg az, mikor olyan fajta (pozitív) üresség lett bennem néhány napra, mint mikor a nappalit kifestetted fehérre és kitakarítottál, de még nem pakoltál be egy bútort sem.
Végre úgy érzem, kezd beérni Nálatok a "feeling". Ne siess! És ne feledd amit az elején mondtam: Akarsz majd elindulni hazafelé is gyalog! És ez teljesen természetes lesz.

Zaba · http://mbybk.blog.hu 2009.09.07. 10:29:43

@Szarazinda: Vannak! Aki nem posttolvalyferenc, az vélhetőleg nem divatból csinálta. Sokat ártott az a könyv ennek az útnak itthon, sajnos. De majd kikopik ez a "divat" és lehet újra belső indíttatásból menni. Már várom.

Ingrid 2009.09.07. 11:48:35

Na pont az ilyen pistolafélék a divatcaminosok! Aki "arcokat" akar látni, az menjen el fesztiválozni a Szigetre, aki pedig feltöltődni, z a Caminora.
Én évek óta ismerem-tudok róla, nem "most hallottam és bele is vágok" típusú elhatározás. Ez különböztet meg a divatosoktól.
Nem beszélve arról, hogy komoly, megerőltető túra, tele templomokkal, spirituális helyekkel, aminek története és történelme van! Le légy prosztó, baszki! Egy ilyen útról azokat, akik a rendeltetésének megfelelően szeretnék használni - zarándokolni - nem lehet letéríteni a híveket!
Menj te Lappföldre, és teremtsd meg ott a multikulti arcoskodást... majd csatlakoznak MR zz és a hasonló"arcok" is, ne aggódj :D

terasz9 · http://www.teremibalazs.hu 2009.09.07. 14:12:37

Én 2005-ben hallottam először róla, és rögtön valami megfoghathatlan vágy lett bennem úrrá, hogy menjek.
Két évig készültem, míg elindultam, és rettenetesen élveztem azt az egy hónapot.

Nem voltak előzetesen nagy várakozásaim, nem reméltem az úttól megtisztulást, vagy ilyesmit, egyszerűen csak jól akartam magam érezni, barangolni egyet egy idegen országban, miközben ezeréves kultúra vesz körül.
Elképesztően jól sikerült mégis, tényleg összejött belőle egy könyvnyi emlék. Szerintem végig lehet járni mai fejjel is, pár pohár borral és néha énekléssel, de kétségtelen: kihoz valamit az emberből, ami túlmutat a mai világon.
:)

Mao elvtárs · http://diamondhostess.hu 2009.09.07. 14:15:47

@Ingrid: Azt gondolom, elfernek ott zarandokok es bulizok egymas mellett. Aki onmagaban elmelyedve akar jarni, az meg tudja tenni, ha pedig zavarjak a kirandulok, akkor celszeru megtalalnia onmagaban azt a beket, hogy ezen felulemelkedjen.
En tokeletesen ki tudtam kapcsolni a zavaro elemeket - pontosabban az onmagamon belul letezo zavarokkal voltam elfoglalva.
Mint ahogy a porkoltot is lehet labasbol, hutobol, hidegen kanalazni es lehet frissen, teritett aztalnal, hazi nokedlivel, savanyusaggal, jo pohar borral fogyasztani. Ugyanaz az etel, megis mas az elmeny es ez kizarolag azon mulik, aki eszi.
Nem kell tehat sajnalni az utat senkitol. Van ott hely eleg, es szamos tanulsagot nyujthat a tomeg is.

N.G. 2009.09.07. 22:51:23

"Kimegyek a caminóra, mert így írhatok naplót és megmutathatom, mennyire jó fej vagyok, meg egyébként is azt hallottam hogy cool, de az 5 euro a szállásért már mocskos rablás, de kicseszek én velük, tízcentesekben fizetek, hogy rohadjatok meg, a tata meg kézzel mossa az alsóját minden nap, mint az állatok, baszki.
Sóher magyar vagyok, and proud of it."

Hát, kábé ez jött le a blogodból, sorry:)

Ágnestestvér 2009.09.08. 14:46:11

@N.G.: hát, csak gratulálni tudok, ha csak ennyi jött le!

portások kedvence 2009.09.08. 15:44:19

@Ágnestestvér: pedig van benne egy kis igazság szerintem is. Az elköltött pénz mennyiségén kívül mi különbözteti meg az írót az általa elítélt "fingos-bulizos spanyol es olasz divat-Caminozok"-tól?

N.G. 2009.09.08. 16:24:09

Ágnestestvér: Minek kellett volna lejönnie? Úgy tűnik az eddigi útjaimon valami nagyon fontosat mulaszthattam el:)

Portások kedvence: alapjában nincs semmi baj a divatcaminósokkal, tulajdonképpen én is az vagyok:)

havaria 2009.09.08. 19:02:54

mindenki divatcaminos ....az igazi nem megy be szállásra és azt eszi amit az uton talál,kap......nos ilyen nincs..

örökkéúton 2009.09.08. 21:20:09

szervusz kedves blogger santiagoban találkoztunk a seminario menor előtt épp a kanadai leánnyal voltál... fú hát nagyon máshogyan csinálod ezt az egészet mint én illetve mi 3an, akikkel voltam, de csudajól szórakozom bejegyzéseiden! Ha még kinn vagy hajrá (és fogalmadsincsmennyire irigyellek hehe), ha meg itthon akkor őszintén remélem, hogy nagyon és megérdemelten elégedett vagy. Minden jót!

örökkéúton 2009.09.08. 21:25:02

ja és ezúton megragadom az alkalmat, talán jársz még erre, kedves Teremi Balázs: H.Andris vagyok, az a zavaróan mély hangú zalaegerszegi tanár, és jelzem, hogy (ááááááááááááááááá!!!!!) ezen camino primitivo-nak is vége. Volt benne Oviedo-tól Santiago-ig, majd gyalog az óceánig, aztán persze vége lett, és immáron második hete hogy ismét tanárbácsit játszom. DE! Kedves tanítványom, aki a francia utat járta, mint ígérte, legurított egy sört az egészségedre Triacastelában! Igaz, csak egy polideportivo-ban, oda fért be, de remélem jó lesz :))))) Hasta Luego!

N.G. 2009.09.08. 21:28:25

havaria: Aha, a régi zarándokok is csak megvetően pöktek egy hegyeset, amikor meglátták a spanyol király, illetve az egyház által direkt számukra létesített szállásokat, és inkább a kukoricásban dőltek el, miután megtizedelték a helyi éticsigaállományt. Egy picit tévúton tetszik járni, avagy ne essünk át a zarándokszamár túloldalára;)

havaria 2009.09.08. 22:18:01

@N.G.:
én igy látom....lehet ,hogy tévuton járok de valahogy igy éltem meg...a franciára egyébként se megyek többet mert nagyon nem tetszett, pont a buli jellege miatt ...persze ha valakinek kevés a szabija akkor lehet összetömöríteni a bulizást,kirándulást zarándoklatot..
nekem elég sok időm van ezért a sziget volt a buli, most jön a magambafordulás...mához két hétre indulok a portugálon ,utána vissza a primitivon....laptop,pda,gps,mp3 marad itthon...

ZZZZZ 2009.09.09. 10:02:05

@havaria: Irígyellek, fátter. Buenká!

Mao elvtárs · http://diamondhostess.hu 2009.09.09. 10:51:37

@havaria: ismet csak azt tudom mondani, a zarandoklatot nem a korulmenyek hatarozzak meg, hanem te magad, es szamomra attol valt zarandoklatta, hogy nap mint nap meg kellett kuzdenem onmagammal. Eleinte azt hittem, hogy ez a fizikai kepessegeimre vonatkozik, azaz akkor gyozom le magam, ha minel tobbet jarok egy nap. Az ut felenel jottem ra, hogy egeszen mas a lenyeg.
Lehet olyan, akinek a napi fajdalmon valo felulkerekedes hozza meg a gyumolcset, masnak a civilizaciorol valo lemondas, a harmadiknak az etel visszafogott mennyisege es minosege es biztos vagyok abban, hogy hasonlo szempontok szazait lehet felsorolni. A regi idok zarandokai sem vittek vegig keresztet a hatukon, mint Krisztus (mert maga a zarandoklat ezt jelkepezi, Krisztus utolso utjat a Golgotan). Sot, sokan kozuluk kiralyi pompaban, lohaton mentek vegig. A lenyeg az: megelni az utat es megtisztulni, ezt pedig nem csak a teljes lemondassal lehet. Ezert mondjak: nincs ket egyforma Camino. A divatbol indulok eletet is megvaltoztathatja.

feltételes reflex 2009.09.09. 21:18:14

@Bukowszky: @Ingrid:

ha bármikor mennétek, én csak azt tudom ajánlani, hogy ha tehetitek, NE nyáron menjetek. tavasszal is vannak "divatcaminósok", de legalább elenyésző számban.

ha én most mennék először, a tapasztalataim alapján tuti, hogy télen mennék.

feltételes reflex 2009.09.09. 21:31:24

@Zaba: azt én is nagyon várom.

az út előtt szándékosan nem, de azóta se bírtam elolvasni még egyetlen caminós könyvet se, Tolvalyt meg főleg nem.

orsianyu 2009.09.10. 09:52:06

Jaj, ne! Bolhás, tényleg?? Vagy azt csak úgy jelképesen írtad? Bolhát, azt nem akarnék!

Mao elvtárs · http://diamondhostess.hu 2009.09.10. 21:38:59

@orsianyu: Poloskak vannak nemelyik szallason. Talan bolhak es. En is vegigvakaroztam 2-3 ejszakat, peldaul rogton a legelsot St Jeanban.

En egy konyv hatasara dontottem, hogy elmegyek: Paulo Coelhoera. Kb 12-13 evvel ezelott olvastam es nagy hatassal volt ram, akkor hataroztam el, hogy elindulok. Kulonbozo okok miatt megsem tettem, tavaly nyaron ereztem azt, hogy eljott az ido. Indulas elott ujra elolvastam es mar semmit sem jelentett. Lehet, ha most ismet nekifutnek, megint mas lenne...
Pontosan ma egy evvel ezelott erkeztem meg Santiagoba Finisterbol busszal. Holnap indul reggel a repulom haza. :)

Francesco Nuovo 2009.09.11. 17:15:39

Gratulalok, hogy neki vagtal az Utnak.
Biztos, hogy nem fogod megbanni. Legalabbis akik vegigcsinaltak altalaban nem bantak meg... En sem.
Az, hogy ki - milyen indittatasbol vag bele, sztem mindenkinek a legbensobb maganugye.
Amig nem zavar masokat. De ezen is lehet vitatkozni, engem az elso hetekben kifelyezetten zavartak a hajnal 4-kor kelo zarandokok, de aztan megszokam.
Meg egy dolog. (Sztem) mindenki azt kapja a Camino-tol, amit var tole; ha bulizni akarsz, buli lesz; ha izgalmakra es kihivasokra vagysz, izgalmas lesz; ha belso bekere vagysz, nyugalmat talalsz; en a problemaimat akartam megoldani, es kaptam problemakat az uton is, amik igy vagy ugy, de mind megoldodtak vegul.
Szoval, szurkolok Neked/Nektek.
Ultreia... Estreia

m e o w · http://eletfalun.blog.hu/ 2009.09.14. 10:41:53

Na, mi van már? Hazaértél? Minden rendben? További beszámolók? Ne tessék itt kétségek között aszalni az olvasóközönséget! :-)

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2009.09.16. 16:16:37

@m e o w:

haza, el is foglaltam az új asztalomat az új index HQ-ban. ;) Most jön majd csak a sok friss poszt, bár a könyveset a Könyvesblogra raktuk ki:

konyves.blog.hu/2009/09/16/mit_olvasnak_a_nepek_a_caminon

macskafaraok 2009.09.20. 10:28:43

ahogy fanyalogni és fikázni mindent is "divat"

kit érdekel, ki megy divatból?! TE miért mész, ez a lényeg. egyébként gondolkodjunk már, ingyen van--> ki gyalogol 900 km-t divatból?.....

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2009.09.22. 01:04:27

de hát te nem Törökországban vagy, béjb? :)

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2009.09.22. 08:40:08

remélem maga az út azért jobban sikerült, mint a blog! :)

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2009.09.22. 08:42:20

@Bukowszky: mert meg kell mondanom, hogy ahhoz képest, hogy elvileg hivatásos vagy, elég gyengécske lett ez itten kérem! no azért hajrá, reméljük volt értelme.

K8. 2009.09.22. 10:53:24

@Bukowszky: Egyetértek! 6, azaz hat bejegyzés egy 900 km-es élménytúráról... Nagy élmény lehetett barátom. Ha ez egy hatnapos balatoni nyaralás lett volna, akkor elmenne, de ebben az esetben nincs meg kettes.

Ingrid 2009.09.22. 19:55:30

@Bukowszky: Ugyanez jutott nekem is eszembe :)

Ingrid 2009.09.22. 20:00:16

@macskafaraok: pont az, aki haverkodni, csajozni, ismerkedni és bulizni menne, mert erről már sokat hallott-olvasott... Számtalan könyv és kiadvány jelent már meg a témában és úgy gondolják, el kell menniük, ott a helyük.
Aztán vagy feladják, vagy megváltoztatja őket a 900 kilóméter.
Én így gondolom. Gondolkodom, hisz ingyen van ;)

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2009.09.22. 22:29:55

@Bukowszky:
ez csak félig volt munka, félig nyaralás ;)
a munka viszont most betemet, de lesznek még posztok, nyugalom!

naszvad53 2009.09.23. 19:27:49

@K8.: Kedves Bukowszky!
Korábban néhányan éppen at kifogásoltátok, hogy egy ilyen útról miért is kell blogot nyitni. Most akkor sok ez a 6, vagy kevés?
naszvad28

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2009.09.24. 10:07:24

@naszvad53: szerintem akikre gondolsz, nem azt kifogásolták, hogy blogot ír vki egy ilyen (zarándok)útról, hanem a nyegle, káromkodásokkal tarkított stílust, no meg azt, hogy gyakran úgy tűnt, mintha az egész a szponzorok termékeiről szólna az Út helyett.

N.R 2009.09.25. 18:11:14

Kedves "Blogolónk"!

Én rendkívül jól szórakoztam a blogodon és úgy tudom, hogy nem csak én vagyok egyedül ezzel :). Nekem tetszett a stílusod és ehhez nem kell mást hozzáfűzni.
Az meg a legegyszerűbb, hogy mást vagy éppen a blogját kikritizáljuk. Tény, h alapjába véve ez a zarándoklat vallási indíttatású, de mindenki más okból megy oda. Az biztos, ha én majd elmegyek nem fog érdekelni a net meg a blogolás, meg egyebek, de mindannyian mások vagyunk és lehet valakinek pont erre van szüksége.
Másik az, h Bukowsky Te egy rendkívül ellenszenves ember vagy számomra, az a tipikus gyomorforgató írásaidtól, pedig hánynom kell. Nem kötelező ezt a blogot olvasni, ha annyira nem tetszik, akkor minek írsz mindenhova kommentet???
Itt is a középpontban akarsz lenni, mint mindenhol...Jellemző és szánalmas...

örökkéúton 2009.09.25. 21:45:40

Csatlakozom az előttem szólóhoz: én magam is csudajól szórakoztam e bejegyzéseken. Jómagam két utat jártam már arrafelé, egyet a francia, egyet pedig a primitivo úton, és tényleg mindenféle emberrel találkoztam, és egyikről sem gondoltam, hogy 'ne lenne helye' ott. Nem úgy csinálták, mint én, de akár hihető, akár nem, teljesen jól megvoltunk. Ennyi...

feltételes reflex 2009.09.26. 10:13:06

hát, a blog az eddig tényleg rövid lett, viszont alkalmat ad egy csomó embernek dumálni a dologról...:)
ma reggel pl. arra ébredtem, hogy akut nosztalgiám támadt az Út iránt;) így idejöttem, hátha van új bejegyzés.
Hamlet, ne hagyj minket árván! :)))

Aki járt már ott, nem mesélne itt az északi útról? én eredetileg azt néztem ki, de ott kimaradt volna az az első napi pireneusi átkelő SJPdP és Roncesvalles között, amit mindenképp meg akartam csinálni, ill. valamiért rövidebbnek tűnt, mint a francia...ma már kicsit bánom.

ZZZZZ 2009.09.26. 13:47:00

Az északi úton négy napot töltöttem 2006-ban, aztán lementünk a francesra. Rendes felkészülés és cuccok nélkül nem érdemes nekivágni. Három éve az alábbiakkal kellett szembenéznünk: ritkás, és egymástól messze lévő albergék, ami miatt vagy csalni kell (buszozás), vagy baromi sokat gyalogolni (30+), vagy sátrat kell vinni (plusz teher), vagy rá kell szánni a pénzt a helyi szálláslehetőségekre (20 euró/fő/éj). Ez az egyik dolog. Aztán: óceáni éghajlat. Nekünk négy napon át folyamatosan esett az eső. És mégegy: hegynek fel, hegyről le, és ezt napjában sokszor, a fentiek miatt túl sok kilométeren keresztül.

Ezek a negatívumok. És hogy mi a jó benne? Legjobban Galiciához tudnám hasonlítani, ami a Camino legszebb tartománya szerintem. Gyönyörű természet (tényleg lenyűgöző), rettenetesen kevés ember, óceán állandó közelsége, csendesebb, elmélyülősebb, családiasabb, mint a frances. Csak az infrastrukúra még nincs kiépítve rendesen. Az északi út olyan, mint amilyen a frances lehetett a Nagy Zarándoksvarm előtt.

orsianyu 2009.09.28. 12:24:56

@ZZZZZ: ez jól hangzik! Affene, mért nem nagyobbak már egy kicsit a gyerekeim, hogy itthon lehetne őket hagyni pár hétre vagy vinni egy ilyen helyre! Na mindegy, ami késik, nem múlik, legalább öreg mamiként is lesz mit ambicionáljak... :-)

N.G. 2009.09.29. 00:19:26

feltételes reflex:

északi utas beszámolók:
judcamino.blogspot.com
pandoukht.blogspot.com

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2009.10.02. 13:51:28

11kor ki ér haza kocsmázásból , ha jó a party?:) Akkor inkább venni kell egy jó esőköpenyt, meg egy butykost, amit olykor meg kell húzni:D

2009.10.07. 00:01:37

Mi ez a nagy csend? Vége a caminonak?

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2009.10.07. 09:47:41

@Luckyace: Vége, és a meló is betemet (két helyen húzom az igát, mert tele vagyok tartozásokkal), de lesz még poszt, nyugi! ;)

2009.10.11. 08:05:57

Nekem Magyarországon sem elég 10€ 1 napra - ez nevetséges, hogy elutazol 2000 km-t, és az a legfontosabb, hogy mennyit tudsz spórolni. Talán itthon kellett volna takarékoskodni - és az uton legalább 1 napi magyarországi átlagbérnek megfelelő összeget szánni az útra.

Az hogy ott is sátoroztok ahol nem lehet, erre már nem is lehet mint mondani: tipikus magyar.

ZZZZZ 2009.10.11. 11:37:08

Ha elutazom nyaralni, kizárt, hogy elég legyen napi tíz euró. Ez viszont egy zarándokút. Ez sokunknál azt jelenti, hogy igényeinket a minimálisra csökkentjük.

Mao elvtárs · http://diamondhostess.hu 2009.12.29. 12:59:46

Nem lett uj poszt. Ugy tunik, a Camino megmaradt egy kirandulasnak Hamletnel, nem valt fontosabba az eleteben, mint barmely masik nyaralas.

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2009.12.29. 17:33:00

@Mao elvtárs:

pedig ha tudnád, hányszor visszavágyok oda, mert hosszú évek után ez volt az első és utolsó olyan 5 hetem, amikor nyugodt lelkiismerettel szarhattam magasról az online médiára...

Most is azok helyett húzzuk az igát két ünnep között, akik idejében lekoccoltak telelni. És igen, a faszom tele van vele, de ez van. :)

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2009.12.29. 21:21:47

Amúgy meg egy percig sem tagadtam, ez egy reklámblog volt, ha úgy tetszik. Ami negyedóránként 500 kattintással futott Index címlapon.
Történt egy csomó olyan dolog kinn, ami kurvára nem tartozik a T. olvasóközönségre. ;)

ZZZZZ 2010.01.01. 03:05:32

Akár hiteles is lehetett volna.

K8. 2010.07.12. 09:14:55

@Hamlet: lesznek még posztok, nyugalom

10 poszt összesen, a mai napot figyelembe véve 8 poszt / év :)

Köszi, pedig jónak tűnt!

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2010.07.12. 13:54:40

@K8.: Idén nagyon sokan lesznek, de jövőre megyünk vissza. ;)

Petyhüdt Petymeg a dinamikus kritikus 2011.02.17. 09:57:12

csá Hamlet, te figy, most akkor végigcsináltad a Caminót végül?

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2011.02.17. 11:13:36

@Petyhüdt Petymeg a dinamikus kritikus:
végig, de a 800 km harmadát-felét busszal, úgy meg nem volt az igazi.
Idén nyáron az itthoni Élet gyöngyét nyomjuk végig, jövőre visszamegyek a spanyolokhoz legyalogolni a Camino közepét. Blog is lesz.

2012.06.27. 23:25:51

@Hamlet: és visszamentél?
Én most voltam a Primitivon, szeptemberben készülök a Portugálra Portóbol.
Megnéztem a camino előtti kommentjeimet: teljesen helyt állóak.

A hozzá állásod tetszik, utáltam a szenvedő szentfazekakat, akik csak azért mennek el, hogy otthon elmondhassák.
süti beállítások módosítása